Vloerverwarming is een verwarmingsinstallatie die de laatste jaren steeds meer ingeburgerd is geraakt. In nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming in vele gevallen al standaard geïntegreerd. Het is dan ook een type verwarming dat heel veel interessante voordelen biedt.
Hoe verloopt de installatie van vloerverwarming juist? Welke soorten vloerverwarming zijn er?
Hoe een installatie van vloerverwarming geplaatst moet worden, hangt in grote mate af van het soort vloerverwarming dat je wil plaatsen. We kunnen een onderscheid maken tussen 4 soorten vloerverwarming.
Eén van de meest traditionele vormen van vloerverwarming, is het nat systeem. Bij dit systeem zullen de warmwaterleidingen van de vloerverwarming in de bovenste deklaag komen te liggen. Onder deze deklaag wordt eerst nog een isolatielaag aangebracht. Dit moet vermijden dat de warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming zal ontsnappen langs de onderkant.
Omdat de buizen van de vloerverwarming bij dit systeem in de dekvloer worden geïntegreerd, is de dekvloer in dit geval ook iets dikker. Dit verhoogt meteen ook de hoogte van de totale vloeropbouw. Vloerverwarming volgens het nat systeem is daarom enkel geschikt bij vloeren die een voldoende opbouwhoogte hebben. Bij nieuwbouwwoningen is dit doorgaans geen probleem, omdat met de vloerverwarming wordt rekening gehouden bij het ontwerpen van de woning. Bij renovaties is de beperkte opbouwhoogte soms wel een probleem. Hier kan je kiezen voor andere systemen, zoals vloerverwarming volgens het droog systeem.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van nat systeem vloerverwarming.
Bij droogbouw vloerverwarming worden de leidingen van de vloerverwarmingsinstallatie geïntegreerd in de isolatielaag. Deze isolatielaag is opgebouwd uit vloerisolatieplaten, waarin sleuven zijn ingebouwd. In de sleuven worden metalen goten aangebracht, waarin de leidingen komen te liggen. Bovenop de isolatielaag komt nog een metalen plaat te liggen, zodat de warmte goed naar boven wordt begeleid.
Hier bovenop wordt de dekvloer gelegd. De chapelaag heeft in dit geval een normale dikte, aangezien er geen leidingen in worden geïntegreerd, zoals dat bij natbouw vloerverwarming wel het geval is. Omdat de chapelaag in dit geval veel dunner is, is de totale opbouwhoogte van de vloer bij deze methode iets lager. Dat maakt dat droogbouw vloerverwarming veel interessanter is bij vloeren met een beperkte opbouwhoogte.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van droog systeem vloerverwarming.
Bij bestaande vloeren is het niet altijd mogelijk om vloerverwarming te plaatsen, zonder hierbij de volledige vloer uit te breken. Daarom kiest men bij bestaande vloeren vaak voor een andere methode, namelijk het infrezen van vloerverwarming.
Bij deze techniek zal men sleuven in de bovenste deklaag van de vloer frezen. In deze sleuven komen dan de leidingen van het vloerverwarmingssysteem te liggen.
Deze techniek is heel interessant, omdat het je toelaat om toch vloerverwarming aan te brengen in een bestaande vloer, zonder de vloer volledig te moeten uitbreken. Bovendien blijft de opbouwhoogte van de vloer hetzelfde.
Lees meer over de werking en de voordelen van vloerverwarming infrezen.
De meeste soorten vloerverwarming werken dus op basis van warm water in leidingen. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor elektrische vloerverwarming. Bij dit systeem zal je gebruik maken van elektrische matten.
In vergelijking met vloerverwarming op basis van warm water verloopt de installatie van elektrische vloerverwarming veel eenvoudiger. Je hoeft het systeem immers niet te koppelen aan een verwarmingsketel. Enkel een aansluiting op een stopcontact is voldoende.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van elektrische vloerverwarming.
Vind je het laten plaatsen van vloerverwarming te duur, en ben je zelf handig aangelegd? Dan kan je er uiteraard ook voor kiezen om vloerverwarming zelf te leggen.
Hieronder vind je alvast de stappen die je moet volgen om je vloerverwarming te installeren.
Net zoals je voor het bouwen van een huis de nodige plannen maakt, is het ook in dit geval verstandig om eerst te schetsen hoe je installatie er zal uitzien. Maak dus een schets van de vloer, en geef daarop aan waar je de buizen of matten wil leggen.
Hier moet je al een keuze maken tussen de verschillende legpatronen. Zo kan je kiezen tussen het meanderpatroon en het slakkenhuispatroon.
Ook hou je hier al rekening met de afstand tussen de buizen. Moet de vloerverwarming dienen als hoofdverwarming, dan hou je best een afstand van zo’n 10 à 15 cm. Plaats je de vloerverwarming als bijverwarming, dan is een afstand van zo’n 15 à 20 cm tussen de buizen voldoende.
Als je klaar bent, is het verstandig om je schets voor te leggen aan enkele specialisten. Zij kunnen de nodige feedback geven, en eventueel ook bijkomende instructies geven.
In een volgende stap kan je overgaan tot de plaatsing van de vloerverwarming. Koop in eerste instantie alle benodigde materialen aan.
Om de vloerverwarming te plaatsen, moet je de instructies volgen van het soort vloerverwarming dat je wil plaatsen. Bij vloerverwarming volgens het droog systeem leg je de leidingen in de isolatielaag. Bij het natte systeem worden de leidingen in de dekvloer geplaatst.
Afhankelijk van de plaats waar je de leidingen aanbrengt, moet je ook de dikte van de ondervloer aanpassen. Bij natbouw is de dikte van de chape dikker dan bij droogbouw.
Nadat de leidingen of matten werden gelegd, moeten ze ook worden aangesloten om te kunnen werken. De warm waterleidingen moeten worden aangesloten op de verwarmingsketel. Elektrische vloerverwarming moet worden aangesloten op een nieuw circuit in de zekeringskast. Ook moeten de kabels worden aangesloten op de thermostaat. Contacteer eventueel een elektricien of een verwarmingsspecialist om deze klus uit te voeren.
Hou er rekening mee dat je bij het plaatsen van elektrische vloerverwarming soms ook aanpassingen moet doen aan je elektrische installatie. Afhankelijk van het vermogen heeft je vloerverwarming een eigen stroomkring nodig.
Lees meer over het uitvoeren van elektriciteitswerken!
Eens de ondervloer volledig is opgedroogd, kan je overgaan tot het afwerken van de vloer. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor tegels, maar ook andere soorten vloerbedekking zijn mogelijk.
Bij het plaatsen van vloerverwarming is het belangrijk dat de leidingen goed worden uitgespreid over de hele oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat ook de warmte over de hele vloeroppervlakte wordt afgegeven. Hierdoor ervaar je een betere warmtespreiding, wat een aangenamer gevoel geeft. Je ervaart dan geen koude plekken in de ruimte, zoals je dat bij radiatorverwarming wel eens hebt.
Om de leidingen uit te spreiden over de vloeroppervlakte, kan je kiezen uit enkele legpatronen. De meest voorkomende legpatronen zijn het meander legpatroon en het slakkenhuis legpatroon.
Bij het meanderpatroon wordt er één zijde van de kamer eerst opgewarmd, en langzaam spreidt de warmte zich uit naar de andere kant van de kamer. In vele gevallen wordt dit gezien als een vrij inefficiënt legpatroon, omdat de warmte niet van in het begin gelijkmatig wordt verdeeld. Bij het opstarten van de vloerverwarming zal je de warmte eerst aan één kant van de kamer voelen, terwijl de andere kant nog koud blijft.
De reden waarom dit soms toch wordt gekozen, is omdat er in sommige ruimtes een zogenaamde koude wand is. Dat is bv. het geval in ruimtes waar langs één kant van de kamer grote raampartijen staan. Omdat de koude langs deze kant de kamer binnenkomt, zal men hier kiezen voor het meanderpatroon. De koude kant zal kan eerst worden opgewarmd, om zo de koude tegen te houden.
Een ander nadeel van het meanderpatroon is dat de leidingen op sommige plaatsen een bocht van 180° maken. Dit kan er voor zorgen dat er soms ruis in de leidingen ontstaat.
Een ander populair legpatroon is het slakkenhuispatroon. Dit staat ook wel bekend als het bifilair legpatroon.
Kenmerkend aan dit legpatroon is dat de leidingen voor aanvoer en afvoer van water naast elkaar lopen. Bovendien zijn deze leidingen mooi verspreid over de hele vloeroppervlakte, waardoor de warmte van in het begin netjes verspreid wordt.
Bovendien maken de leidingen bij dit legpatroon een bocht van slechts 90°, waardoor je minder risico loopt op ruis in de leidingen.
Hoe handig je ook bent aangelegd, we raden steeds aan om de vloerverwarming te laten leggen door een professionele vakman. Een foutieve installatie leidt immers tot hoge herstellingskosten achteraf.
Via onderstaand formulier kan je in één klap meerdere offertes op maat aanvragen bij diverse specialisten in jouw regio. Vergelijk de offertes die je ontvangt, en bespaar zo tot wel honderden euro's op de installatiekosten.
Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en vrijblijvend. Niets te verliezen dus.