Vloerverwarming biedt enorm veel interessante voordelen. Het is een verwarmingssysteem dat netjes weggestopt is in de vloer, je hebt er helemaal geen onderhoud aan, en bovendien houdt je de muren vrij voor het aanbrengen van mooie foto’s of schilderijen.
Maar een vaak gehoord nadeel van vloerverwarming is de trage opwarmtijd. Het duurt soms wel eventjes vooraleer je voetjes goed zijn opgewarmd.
Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het soort systeem dat je plaatst en de opbouw van de vloer kunnen de opwarmtijd van je vloerverwarming sterk beïnvloeden.
Wil je graag snelle vloerverwarming? Dan let je best op volgende dingen.
Net zoals een klassieke verwarmingsinstallatie, kan ook een systeem van vloerverwarming werken op basis van verschillende energiebronnen. Aardgas is uiteraard een veel gebruikte energiebron, maar ook elektriciteit en infrarood behoren tot de mogelijkheden.
De meest klassieke vorm van vloerverwarming is die op basis van warm water. In dit systeem zullen kunststof buizen in de vloer worden geplaatst, waar warm water door stroomt.
Het buizensysteem kan worden aangesloten op een klassieke gasketel of stookolieketel, maar wordt vaak ook aangesloten op een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt namelijk tot een temperatuur van 35 à 45° Celsius, wat een ideale temperatuur is voor lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.
Vloerverwarming kan ook elektrisch gevoed worden. Elektrische vloerverwarming kan bestaan uit verschillende systemen.
Matten
In een eerste systeem kan je elektrische vloerverwarming leggen onder de vorm van matten. Het is een eenvoudig te installeren systeem, waarbij elektrische kabels op een glasvezelmat van zo’n 4mm dikte worden bevestigd. De matten mogen rechtstreeks op de bestaande afwerkvloer worden gelegd, aangezien ze een geringe dikte hebben. Bovenop de matten worden dan vloertegels gelegd. Ook is het mogelijk om er nog een dunne laag anhydrietchape over aan te brengen.
Omwille van de zeer dunne vloeropbouw heeft dit type vloerverwarming een snelle opwarmtijd. Deze snelle vloerverwarming is echter vooral geschikt voor ruimtes die niet permanent gebruikt worden. Denk hierbij maar aan de badkamer, het toilet, de berging of de garage. Voor andere ruimtes kan het stroomverbruik zeer hoog liggen.
Elektrische kabels
Bij dit systeem worden elektrische kabels in een lussenpatroon in een chapelaag gelegd. De kabels zijn heel flexibel, en kunnen zowel aan platen als aan een wapeningsnet worden bevestigd.
De kabels worden vervolgens aangesloten op 220 volt, waarna je de temperatuur zelf kan regelen met een thermostaat.
In vergelijking met het mattensysteem heeft dit type vloerverwarming een tragere opwarmtijd. Wel heeft dit systeem als voordeel dat het voordeliger is dan het mattensysteem, en daarom ook geschikt is als hoofdverwarming.
Foliesysteem
In deze laatste optie zal men dunne kunststof folies leggen waarin koperen verwarmingsbanen worden verwerkt. De folies hebben een zeer geringe dikte van 0,3 mm, waardoor ook de vloeropbouw zeer dun is. Omwille van deze beperkte vloeropbouw zal ook de opwarmtijd zeer snel zijn.
Dit type vloerverwarming is echter enkel geschikt voor gebruik bij houten vloeren, parketvloeren en laminaat.
Naast vloerverwarming op basis van warm water en elektrische vloerverwarming kan je ook nog kiezen voor infrarood vloerverwarming. Ook infrarood vloerverwarming wordt gelegd onder de vorm van matten. Ze stralen een aangename soort warmte uit, die het wooncomfort in huis drastisch kan verhogen.
Ook infrarood vloerverwarming is een type vloerverwarming die snel opwarmt. Bovendien heeft het ook als voordeel dat het kan gebruikt worden als hoofdverwarming, op voorwaarde dat zowat 80% van de vloeroppervlakte bedekt is.
Met infrarood vloerverwarming kies je voor een type verwarming met een aangename warmtespreiding. Vloerverwarming is niet het enige type verwarming op basis van infraroodstralen. Meer weten over de mogelijkheden en voordelen van infrarood verwarming?
Ontdek de voordelen van infrarood verwarming!
Laat je vloerverwarming steeds plaatsen door een professionele vakman, zodat je later niet met dure herstellingskosten opgezadeld zit. Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere offertes op van vakmannen in de buurt. Zij leggen je elk een prijs op maat voor, zodat je prijzen kan vergelijken.
Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend.